ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ И СПОРТА – MOVE WEEK MOVE Week

Седмицата се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в нея се включва общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Чрез събитията, част от MOVE Week гражданите имат възможност да опитат различни видове спорт и физическа активност (походи, танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки и т.н.), за да изберат най-подходящата за своите нужди. През 2016 MOVE Week се проведе за първи път през май, като през следващите години инициативата е фиксирана в последната седмица на май. За 2019 г. седмицата се отбелязва в периода от 27 май до 2 юни.

Европейска седмица на физическата активност и спорта е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Целта е да се популяризират спортът и физическата активност в цяла Европа, да бъдем физически активни в свободното си време, вкъщи и дори на работното си място.Основната тема на кампанията е Бъди Активен / BeActive, като целта е да се насърчи физическата активност през цялата година.

Регионална здравна инспекция Благоевград отправя покана към:

Спортни клубове, които да организират отворени събития и да промотират спортната дейност, която осъществяват в:

  • многофункционални зали;
  • спортни клубове;
  • плувни басейни.

Фитнес клубове и танцови и йога школи на територията на областта да се включат в инициативата като организират обществено събитие или отворят врати в определен ден.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАШЕТО УЧАСТИЕ В КАМПАНИЯТА?

· Да се повиши информираността на гражданите за ползата от редовна физическа активност.

· Да се промотира спортната база и осъществяваната спортна дейност.

· Да се приобщят нови членове към съответните спортни клубове и зали.