Новини

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Кампания  за отбелязване „Европейски ден за борба със затлъстяването“ e проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Основателите са убедени, че непрекъснато се увеличава броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа. Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови заболявания, ортопедични заболявания, заболявания, свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

В България европейската инициатива се отбелязва от месец май 2011 г. и обединява специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усилията за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването, в подкрепа на хората с този проблем.

Специалистите съветват – за да поддържате здравословно телесно тегло,  спазвайте следните правила: 

• Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход.

• Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите);

• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

•Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

• Избягвайте пикантните подправки, намалявайте солта; 

• Пийте  най-малко 1,5 л вода и течности дневно; 

 • Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;

• Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини; • Препоръчва се ежедневна оптимална двигателна активност, която да включва енергично ходене пеша минимум 30 минути, разходки на открито в парк и планина, спортни занимания като плуване, игри с топка, тенис, ски, футбол, йога, каране на колело, ролери, кънки и др. Необходимо е родителите заедно със своите деца да прекарват повече време навън като играят, спортуват и се разхождат. Децата от ранна възраст да се занимават със спортни игри, които да са съобразени с техните желания и възможности.