АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ ПОД МОТОТО „ДВИЖЕНИЕТО – ТОВА Е ЗДРАВЕ”

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност  с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Мотото е “Движението – това е здраве”. Кампанията, подкрепена от Министерството на здравеопазването, цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковете за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

По данни на Световна здравна органицазия (СЗО) нивото на физическа активност при 2/3 от населението над 15-годишна възраст в страните от Европейския съюз е под препоръчителното.

Ниската физическа активност влияе върху глобалното бреме на болестите или пряко, или в резултат на влиянието ù върху други основни рискови фактори, в частност високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол и затлъстяване. Тютюнопушенето и нездравословното хранене, наред с ниската физическа активност, също са важни по значение рискови фактори за хроничните болести.

Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората, които имат подобни проблеми.

Според експертни оценки над 60% от хората в света не са физически активни в такава степен, която би могла да бъде полезна за тяхното здраве. Физическата активност значително намалява с възрастта. Особено обезпокоително е, че физическата активност и физическата подготовка намаляват в училищата. Като правило, ниската физическа активност е по-разпространена сред девойките и жените. Тенденцията към общо намаляване нивото на физическа активност е още по-силно изразена в бедните градски райони.

Още информация по темата…