Новиниотдел ПБПЗ

ЗАБРАВЕТЕ АСАНСЬОРА И ИЗБЕРЕТЕ СТЪЛБИТЕ ПОНЕ ЗА ДЕН

На 24 април 2019 ви предизвикваме да забравите за асансьора и да се раздвижите като се качите по стълбите. Включете се в Ден без асансьори!

Ден без асансьори е инициатива с глобален характер, част от кампанията NowWeMOVE, която в България се координира от Сдружение “BG Бъди активен”. През 2019 година “Ден без асансьори” ще се проведе на 24-ти април и може да се осъществи навсякъде – в офиси, търговски центрове, обществени блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради.

Целта на това събитие е да привлече внимание към физическата активност за здраве и да покаже, че за да се движим не е необходимо да отделяме време и средства.

Когато отидете на работа, вместо да се качите в препълнения асансьор, се насочете към стълбището. Изкачвайки няколко етажа ще загреете тялото си, ще раздвижите кръвта, а нивата на ендорфин ще се покачат (особено, ако офисът ви е на по-висок етаж). Когато стигнете до работното място, ще сте изпълнени с енергия и ще бъдете готови за начало на работния ден!

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕШ СТЪЛБИТЕ ПРЕД АСАНСЬОРА?

Нашето ежедневие е изпълнено с куп задачи и множество проблеми, които трябва да решаваме. Това е основната причина да забравяме за лесните избори, които можем да правим, за да живеем здравословно и да се чувстваме добре.

Все по-често започва да се говори за физическата активност за здраве, за движението като средство за лечение и предпазване от различни заболявания, но въпреки това са малко хората, които осъзнават важността от това да бъдат активни, дори за минимума от 30 минути на ден.

Според някои важна роля играят така ценните “време” и “средства”. Изкачването на стълби, обаче, е един от най-лесните и евтини начини, чрез които можете да се раздвижвате ежедневно. Доказан факт е, че изкачването на стълби има значително позитивно влияние върху нашия организъм.

Изкачването на стълби:

  • Гори повече калории отколкото джогингът.
  • Подобрява сърдечно-съдовата система.
  • Заздравява мускулно-скелетната система.
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, някои видове рак, затлъстяване и диабет тип 2.
  • Помага за свалянето на излишни килограми и подобрява мускулния тонус.
  • Гори около 0.15 калории на всяко изкачено стъпало, което е приблизително равно на 1 изгорена калория на всеки 10 стъпала.

Освен това слизането по стълби също гори калории. Преминавайки 20 стъпала надолу ще изгорите 1 калория.

  • Намалява значително риска от смъртност, ако изкачвате повече от 55 етажа седмично.
  • Подобрява нивата на “добрия” холестерол.
  • Намалява теглото ви с около 3кг. годишно при изкачване на дори само 2 етажа дневно.
  • Използването на стълбите също така не изисква специални умения, екипировка или уреди.

РЗИ Благоевград ще се включи с разпространение на стикери за асансьори и информационни материали в сградата на Областна администрация, Общинска администрация, РЗОК Благоевград, АУБ и  ЮЗУ “Н.Рилски“.

В тази връзка Ви приканваме да предизвикате себе си и да използвате стълбите вместо асансьора и ескалатора поне за ден.

Източник: Сдружение “BG Бъди активен”.