АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

29 ЮНИ НАЦИОНАЛЕН ДЕН ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

Представяме на Вашето внимание двадесет и третото издание на бюлетина БДП. Отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, който подчертава темата като глобален здравен проблем, съществен елемент на общественото благосъстояние и стремеж към намаляване смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти.

Постепенно постигаме напредък в борбата с епидемията на пътя, но предстои още много работа. През изминалата 2023 г. в страната са настъпили 6 989 ПТП с 525 загинали и 9 091 ранени лица. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 включват пешеходци. Загубили сме 30 деца, а 1 329 са ранени. Тази статистика е обезпокоителна и неприемлива.

Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. То може да въздейства за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, като развива защитна среда и жизнеутвърждаваща култура за БДП.

Ангажираме вниманието на родителите и образователната система за формиране на добри поведенчески модели сред децата и младежите, и утвърждаване на БДП като ценност. Приемаме концепцията за учене през целия живот като средство за добиване на трайни знания, умения и нагласи за безопасност на пътя. Подчертаваме, че правилното поведение, превърнато в навик, ще подпомогне опазването на децата и израстването им като отговорни граждани.

Припознаваме ангажимента на държавните администрации да полагат дължимата грижа при предоставяне на публични услуги, които поставят човека, живота, здравето и правото на безопасна мобилност в основата на обществените отношения. Отчитаме нуждите на уязвимите участници в движението от подходяща инфраструктура без конфликт с автомобилното движение.  Осъзнаваме ролята на превенцията, правоприлагането и адекватната спасителна помощ.

Бюлетинът може да се изтегли от тук: https://www.sars.gov.bg/, като линкът за сваляне е активен до 29 май 2024 г.

Приканваме гражданските организации, бизнеса и медиите да утвърждават безопасността на пътя с личен принос и пример.

Призоваваме всеки гражданин като водач, пътник и пешеходец към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение.

Нека на пътя Животът винаги да бъде с предимство!

Регионална Здравна Инспекция Благоевград и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Ви пожелават безопасно пътуване и спокоен летен сезон!“

Дейности на отдел „Профилактика на болестите  и промоция на здравето“,

дирекция „Обществено здраве“, РЗИ Благоевград по повод отбелязване на

  • юни – Национален ден за пътна безопасност
  1. Проведени обучения:
  2. на първите класове в СУ „Св. Св. Кирил Методий“ гр. Симитли. Участвали 76 деца;
  3. на първите и вторите класове на ОУ „Св. Пайси Хилендарски“  с. Долно Осеново. Участвали 30 деца;
  4. на 54 деца от ДГ „Здравец“, гр. Банско.;
  5. на 28 шестокласници от ОУ „Никола Парапунов“ гр. Разлог на тема: „Вредата от употребата и злоупотребата на алкохол“;
  6. на 60 деца от ДГ община Якоруда;
  7. на 51 деца от  11 ДГ „Здравец“ гр.Благоевград.
  • Посещение на АВТОШКОЛА „МОБИЛЕ 2020“  от  20 деца към четвърта група при ДГ “Вечерница , гр. Благоевград и 28 петокласници от Второ ОУ „Д. Благоев“, гр. Благоевград.
  • Предстои обучение на деца от Детска Лятна академия към Исторически музей гр.Разлог. Събитието е съвместна инициатива на РЗИ Благоевград, Община Разлог, Исторически музей гр. Разлог и органите при ОД на МВР гр. Разлог. Място на провеждане: пред Историческия музей, дата:  04 юли 2024 г. от 10:00 часа