АктуалноИнформация за гражданиНовиниотдел ПБПЗ

Национална скринингова кампания – 28 март-30 юни 2024 г.

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ стартира на 28 март първата Национална информационна кампания и програма за скрининг – „Заедно срещу рака на дебелото черво“. Инициативата стартира през международния месец за борба с рака на дебелото черво,  Министерство на здравеопазването подкрепи предложението на Фондация „Лъчезар Цоцорков” за Национална скринингова програма за рак на дебелото черво 2024 г., както и чрез РЗИ ще се включи в процеса на разпространение на контейнерите за ОПЛ с комплекти за вземане на пробата.

Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване. Безплатните комплекти за тестване могат да бъдат взети от всяка аптека SOpharmacy, както и от РЗИ-тата в България.

Кампанията за профилактика и скрининг на рака на дебелото черво се реализира от Фондация „Лъчезар Цоцорков”. Всички материали в рамките ù имат единствено образователна и информационна цел и не представляват медицинско предписание. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ не носи отговорност за резултатите от направените тестове или последващото лечение на тяхна основа. При техническа възможност резултатите от направените тестове ще бъдат добавени в досиетата на пациентите в Националната здравноинформационна система, до която имат достъп всички оторизирани медицински специалисти. Безплатните изследвания за скрити кръвоизливи се осъществяват в работното време на участващите в програмата за скрининг лаборатории, посочени в сайта. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ не носи отговорност в случай на отказ от страна на някоя лаборатория да приеме проба за изследване. Посоченият брой на направените тестове се актуализира периодично на база на справки от лабораториите и отразява периода от началото на първата кампания за скрининг на фондацията от м.септумври, 2022 г.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България.

Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната

Скринингът на здравото население със специфични тестове, както и прилагането на високоспециализирани изследвания, водят до ранно откриване на рак на дебелото черво и диагностициране на заболяването в неговия предклиничен стадий. В този стадий лечението е най-ефективно.

Целта е да се открие заболяването, когато е локализирано в органа, преди да е настъпил процесът на инвазия към съседни тъкани и органи. Петгодишната преживяемост при хора със заболяване в неразпространен стадий е 90%. Ако ракът се е разпространил в околните тъкани или регионални лимфни възли, петгодишната преживяемост спада до 71%, а при разпростанение в далечните органи, петгодишната преживяемост е едва 14%.

Ето и малко повече подробности за самата инициатива:

  • Целева група – кампанията следва препоръките на Европейския здравен съюз, който призовава за тестове за рак на дебелото черво и ректума при лица (мъже и жени) на възраст 50—74 години под формата на фекален тест.

Поради липса на информация за придружаващи заболявания или фактори, които биха увеличили риска за развитие на заболяването, в кампанията се допускат и желаещи под и над тази възраст.

Препоръчителните изследвания за скрининг и откриване на полипи и рак на дебелото черво са:

  • Тест и диета – тестовете, които се предоставят на лабораториите, специално за кампанията, са имунохимични фекални тестове (iFOBT) и не изискват спазването на специална диета. Приемът на алкохол може да доведе до раздразнение на червата, ето защо е препоръчително да се избягва поне 48 часа преди изследването.
  • Положителен тест – положителният резултат от изследването за окултни кръвоизливи индикира, че тестът е отчел наличие на кървене. Ето защо е необходима консултация с лекар за преценка и/ или преглед и евентуалното назначаване на други уточняващи изследвания. Препоръките на експертите за последваща стъпка при наличието на положителен резултат от изследването за окултни кръвоизливи, е назначаването на колоноскопия – може да се запознаете с актуалните насоки на следния линк: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_22_5562

Срок – кампанията продължава до края на юни 2024

  • Лаборатории, които участват в кампанията – работи се с мрежа от повече от 300 лаборатории, където може да се извърши безплатното изследване. Най-актуална информация за всяка една лаборатория може да бъде намерена на сайта на кампанията, в секцията “Как и къде да се тествам”: https://testvai.bg/tests

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ:

Грижи се за себе си, за да го правиш и за другите – изследвай се безплатно!

За област Благоевград в РЗИ Благоевград се получиха 1000 бр. контейнери за фецес. Същите ще бъдат раздадени на ОПЛ. Лабораториите в област Благоевград, които извършват изследванията са:

СМДЛ Виталаб Благоевград Благоевград,  ул.„Славянска“ 65 тел.073 59 09 08  Виталаб Петрич гр.Петрич, ул. Рокфелер №70, ет.3 поликлиниката 0745 90 381 / 0898 718286ПРО-ЛАБ Гоце Делчев гр. Гоце Делчев, ул. Стара Планина 56 075160359, 0879650147

Контейнери могат да се получат и от РЗИ Благоевград, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ – всеки работен ден от 08:30 часа до 17:00 часа.