АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

Отбелязване на Глобалната седмица на ООН за пътна безопасност провежда се от 10 до 14 май за 2024 г.

СПРИ СЕ!

Създаването на Глобална седмица за пътна безопасност е инициирано за първи път от Работната група по безопасност на движението по пътищата на Икономическата комисия за Европа на ООН (U.N.E.C.E.) По-късно работната група обмисля разширяване на идеята за седмицата на безопасността в глобалния контекст, а не само U.N.E.C.E. регион.

През октомври 2005 г. Общото събрание на ООН официално подкрепи създаването на глобална седмица за пътна безопасност. За да осигури платформа за глобални и регионални дейности за повишаване на осведомеността относно проблемите на пътната безопасност, организацията кани регионалните комисии на ООН и СЗО да създадат първата Глобална седмица на ООН за пътна безопасност.

Това е специална глобална кампания за пътна безопасност, организирана от Световната здравна организация (СЗО), която има за цел да повиши осведомеността относно пътната безопасност и предотвратяването на злополуки.

Първата Глобална седмица на ООН за пътна безопасност  е на тема „Безопасност на пътя за младежта“ е отбелязана през 2007г. Специално насочена към младежите. Основната цел на седмицата обаче е да покани и образова всички участници в движението за важността на пътната безопасност.

Около 1,3 милиона души загиват по пътищата в света всяка година, а 20 до 50 милиона души са ранени всяка година. Пътнотранспортните произшествия,  причиняват наранявания и смърт, но също така оказват влияние  не само върху човешкия фактор, но и  върху здравните и финансовите ресурси на страната. Причиняват се  огромни разходи, свързани със системите за здравеопазване и загуба на производителност и просперитет, с икономически и социални последици.