АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

24 МАРТ 2024 Г. – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКОЛОЗАТА

Tуберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, разпространено по целия свят, характеризиращо се с висока смъртност и поразяващо предимно хора с отслабена имунна система и недобро хранене.

            Причинител на заболяването е бацил, нареченMycobacterium tuberculosis. Заболяването се предава само по въздушно-капков път, а не чрез кърпи, вилици, ножове или храна, използвани от болния. Болният човек, говорейки, кашляйки или кихайки, разпръсква капчици, съдържащи бацила, който попада във дихателните пътища на околните. Всеки би могъл да се срещне с туберкулозните бацили, но не всеки се разболява. Mycobacterium tuberculosis е слабо вирулентен – за да се развие заболяване, е необходими защитните сили на организма да са отслабени. Ако съпротивителните сили на организма са достатъчни, той сам се справя с инфекцията.  Най-податливи към заболяването са пациентите в напреднала възраст и децата, защото резистентността им към тялото е намалена.

            Рискови фактори катобезсъние, недохранване, стрес, пиене и пушене, пациенти, претърпели операция или страдащи от бъбречни, чернодробни, сърдечно-съдови заболявания, диабет, пациенти с ХОББ, с астма, пациенти на кортизонова и хемотерапия, са изложени на риск от развитие на туберкулоза..

Туберкулозата може дълго време да протича скрито, безсимптомно. В продължение на месеци могат да са налице единствено неспецифични оплаквания  като умора или лека, суха кашлица, която може да се приеме за бронхитна или алергична. 

Осем симптома на туберкулозата, които трябва да знаем

Симптомите започват и се развиват бавно. Най-характерните симптоми обаче, които трябва да ни наведат на мисълта за възможно туберкулозно заболяване са:

 • упорита суха кашлица;
 • болки в гърдите;
 • анорексия (загуба на апетит)
 • нощно изпотяване;
 • слабост
 • загуба на тегло
 • недостиг на въздух в напреднали случаи
 • кървави храчки. 

Диагнозата туберкулоза не е лесна. Важни са редица кръвни изследвания, особено седиментация на еритроцитите (утайка); рентгенография на гръдния кош; белодробна томография. Но всъщност за диагнозата решаващо е микробиологичното изследване на секрет (храчки), спонтанно изхрачен от болния или взет чрез бронхоскопия. Тестът PPD, е известен като тест за туберкулоза, не води до поставяне на диагногнозата, а само показва, че човекът е изложен на микробно въздействие. Резултатът от този тест е положителен при много хора у нас.

Туберкулозата най-често засяга белите дробове, но може да се развие и във всички други органи: бъбреци, черен дроб, далак, око, мозъчна мембрана, лимфни възли, особено медиастинични, ларингса т.е. всички органи. При деца, особено туберкулоза се появява под формата на менингит. 

Лечението на туберкулоза се извършва със специални групи антибиотици и продължава най-малко шест месеца.

Чистият въздух и слънцето имат важно значение за възстановяването на туберкулозата и други белодробни заболявания. Също правилното хранене и добрият сън. Многото течности, отказът от пушенето и алкохо Всъщност основното лечение е да се пие л също са от огромно значение.лекарството редовно с подходяща доза всеки ден. Честото проветряване на дома е от огромно значение.

Понякога заболяването се оказва резистентно към лекарства, използвано за лечението му. При неадекватно или непълно излекуване на болния е възможно повторно развитие на заболяването. Непълният курс на лечение често води до развитие на туберкулозния бацил към антибиотиците и тогава сед развиват т.н. латентни форми на туберкулоза. Затова отговорното отношение на пациента към собственото и общественото здраве е от особена важност за пълното излекуване и ограничаване на болестта.

Регионална здравна инспекция организира популяризиране на инициативата на територията на област Благоевград чрез:

 • съвместни дейности с лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза за популяризиране на превенцията, профилактиката и ранната диагностика на заболяването – насочване на пациенти с оплаквания за преглед, изследвания и лечение;
 • популяризиране на информацията до местните медии, чрез публикации на сайта на РЗИ;
 • популяризиране и разпространение на здравно-образователни материали сред населението;
 • провеждане на безплатен скрининг за риск от туберкулоза на лица със съмнение за туберкулозна инфекция / чрез анкетни карти – на български, на аглийски, на руски и украински/.