АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

20 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ОРАЛНОТО ЗДРАВЕ – „Щастливата уста е…“

Световен ден на оралното здраве – що е то?
Световният ден на оралното здраве (СДОЗ) се отбелязва всяка година на 20 март. Той е продължително разрастваща се кампания за осведомяване по въпросите на превенция и контрол на оралните заболявания. СДОЗ има за цел да разпространява добри практики за поддържане на високата орална хигиена при малки и големи, както и да демонстрира важността на оралното здраве за цялостното здраве на човека.
В световен мащаб 90% от населението страда от орални заболявания. СДОЗ има за цел да постави акцент върху това, че инвестицията в превенция носи огромни дивиденти на денталното и на общото здраве.
Денят е учреден по инициатива на Световната дентална федерация (FDI World Dental Federation), включваща около 200 национални асоциации от над 130 страни. FDI e единствената световна организация в областта на денталната медицина, която е в официални отношения със Световната здравна организация и ООН.

ФАКТИ:
Рисковите фактори за развитие на оралните заболявания са:
• хранителен режим, богат на въглехидрати;
• тютюнопушене;
• употреба на алкохол;
• лоша орална хигиена.

Оралните заболявания могат да повлияят всеки аспект от човешкия живот:
• от връзки и самоувереност до училище, работа, социален живот;
• социална изолация и намаляване на доходите.

В глобален план между 60-90% от децата в училищна възраст и 100% от възрастните страдат от зъбен кариес, често водещ до дискомфорт и болка.

Във връзка с отбелязването на 20 март – Световен ден на оралното здраве РЗИ Благоевград, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, инициира:

  • от 10.00 часа до 10.45 часа в XI ОУ „Христо Ботев“, гр. Благоевград съвместно със стоматолога д-р Бетина Христова обучение на ученици от четвъртите класове. По атрактивен начин ще бъдат запознати с важността на оралната хигиена чрез игри, кръстословици и предизвикателства.
  • от 11.00 часа до 11:45 часа в ДГ „Здравец“ гр. Благоевград децата ще чуят и разберат за „Феята на зъбките“, чрез образователната игра „Историята на Болното и Здравото зъбче“.