АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

14 НОЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА

Мото „Знай своя риск, знай своя отговор“

Вече трийсет години 14 ноември е Световен ден за борба с диабета.  На този ден е роден сър Фредерик Бантинг, създателят на инсулина. Световният ден на диабета е най-голямата световна информационна кампания, която достига до глобална аудитория от 1 млрд. души в 160 страни, като знак за единство на Световната диабетна федерация.  Мотото на глобалната кампания за 2021 г. – 2023 г. е „Достъпни грижи за диабета – кога ако не сега“. 

• 1 от 10 (10.5%) възрастни страда от диабет.

• 4 от 5 (81%) души с диабет живеят в страни с ниски или средни доходи.

• 44.7% от възрастните хора с диабет (240 милиона души) не са диагностицирани.

• 6.7 млн. смъртни случаи през 2021 са в резултат на диабет и неговите усложнения – 1 смърт на всеки 5 секунди.

• 541 млн. възрастни страдат от нарушен глюкозен толеранс, което ги поставя във висок риск от захарен диабет тип 2.

Последната статистика на заболяването показва, че 537 милиона възрастни по света страдат от захарен диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на диабет всяка година. Броят на случаите и разпространението на диабета непрекъснато се увеличават през последните няколко десетилетия. Прогнозата за 2030 г. е броят да нарасне до 643 милиона души, а до 2045 г. засегнатите от заболяването да достигнат 783 милиона или повече от  12 % от населението на Земята.

Министерство на здравеопазването, в партньорство с РЗИ Благоевград, заявява своя ангажимент към подобряване достъпа до грижи на хората с диабет чрез предстоящия старт на проекта „Намаляване на тежестта на незаразните заболявания чрез предоставяне на мултидисциплинарна интервенция с лечение в начина на живот при диабет тип 2 – CARE4DIABETES“, финансиран от Програма „ЕС в подкрепа на здравето“(EU4Health).

Проектът „Грижа за хората с диабет тип 2“ ще се изпълнява на територията на област Благоевград със срок до м. февруари 2026 г., в рамките на европейската програма EU4Health.

Целевата група са пациенти, диагностицирани с „диабет тип 2“ или метаболитен синдром (т.нар. „преддиабет“), които са с наднормено тегло и/или имат увеличена обиколка на талията и използват лекарства за понижаване на нивата на кръвната си захар.

Дейностите, които ще се изпълняват са: подбор и обгрижване на две групи по 20 пациенти, които да отговарят на предварително заложените критерии. Мултидисциплинарен екип от лекар, кинезитерапевт, диетолог и медицинска сестра ще провежда консултации и наблюдение на пациентите по предварително утвърдена програма за всеки от тях (с включени двигателна активност и упражнения, диета на храненето и проследяване на медицински показатели) и ще отчитат индивидуалните им резултати. Координацията между екипа и пациентите ще се осъществява, чрез  електронна платформа и присъствени срещи.

Основната практическа задача на проекта е обучението на лица с диабет тип 2, които да контролират нивото на кръвната си захар като чувствително намалят или спрат употребата на лекарствени продукти, предписани им за тази цел.

Източник:

https://www.portalnapacienta.bg/

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/na-14-noemvri-otbelyazvame-14-11-2023/