АктуалноИнформация за гражданиНовини

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОРАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦА ОТ 0 ДО 18 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ПО БЕЗПЛАТНО ПОСТАВЯНЕ НА СИЛАНТИ ЗА ДЕЦА ОТ 5 ДО 8 ГОДИНИ

01.09.2023 Г. – 30.11.2023 Г.

Програмата за силанизиране на първите постоянни зъби на децата е първата по рода си профилактична програма в сферата на денталната медицина в Р. България. На 01 септември 2023 г. стартира националната кампания за поставяне на силанти на първите постоянни молари (6 – те зъби ) на деца от 5 до 8-годишна възраст. Инициативата се провежда от Министерство на здравеопазването, съвместно с Български зъболекарски съюз, Министерство на образованието и науката, както и националните консултанти по детска дентална медицина, по хранене и хигиена на детската и юношеската възраст.
Силантите представляват специален материал, който предпазва постоянните зъби. Най-подходящият период за поставянето им е до две години след пробива на постоянните зъби и се извършва по преценка на зъболекар. Те се поставят на шестите зъби /кътници/, които поникват най-рано и образуват кариеси повече от другите зъби, тъй като достъпът до тях е труден за децата. Силантите остават върху кътниците около 3 години, докато се развие минералният баланс в зъба, като за този период достъпът на хранителни вещества, които могат да го разрушат, е спрян. Методът се прилага от 1975 г. и до момента над 70 000 деца в България са минали през програмата.
Програмата за силанизиране на зъбите на децата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка и не е обвързана с НЗОК .
Поставянето на силанти е безплатно за родителя/настойника в периода на кампанията. Единственото нещо, което се изисква е попълване на информирано съгласие от тяхна страна!
Изпълнителите по Програмата за страната може да намерите на: www.oralnaprofilaktika.bg.
Националният координационен съвет на програмата на МЗ е определил следните лекари по дентална медицина за силанизиране на детски зъби в област Благоевград /виж Приложение 1/.

Листовка