АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

Световна седмица на кърменето

От 1 до 7 август 2023 г. много страни по света, сред които и България, отбелязват за пореден път Световната седмица на кърменето – глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

Тазгодишната тема на световната кампания е „Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители“. Основните послания на кампанията са:

  • Всички работещи майки се нуждаят от достатъчен отпуск по майчинство, за да могат да кърмят оптимално. Те трябва да получават право на съответните почивки, а на работното място да има подкрепа и условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата.
  • Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли. Достъпът до подходящ отпуск по бащинство и родителски отпуск може да позволи на бащата да разполага с време за споделяне на домакинските задължения и друг вид помощ на майката.
  • Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата. Това води до по-малко отсъствия от работа и повишена производителност на труда.
  • Необходимо е да се мобилизират ресурси за застъпничество, мониторинг, оценка и прилагане на политики, които подкрепят кърменето и правата на родителите и децата.
  • Родителите се нуждаят от подкрепата на цялото общество, за да могат да кърмят. Необходимо е да се създаде цялостна подкрепа на кърменето, която да включва здравния сектор, работното място и общността.

В България работи Национален телефон на консултантите по кърмене – 0896 418 488, на който може да бъде получена полезна информация и подкрепа.