АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

29 юни Национален ден по пътна безопасност

Националният Ден на безопасността на движение по пътищата се отбелязва за пореден  път в нашата страна. През 2019 г. с решение на Министерски съвет датата 29 юни е определена за единна дата за страната ни. Избрана е не случайно, черната статистика показва, че летните месеци юли и август са най – тежките по отношение на смъртните случаи.

  В периода на лятната ваканция за учениците значително нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши. Пътни полицаи ще участват в съвместни инициативи на държавни, частни и обществени организации свързани с ангажирането на деца и юноши по изучаване и спазване на правилата за безопасно движение.
В ежедневието си децата подценяват опасността от пътно-транспортни произшествия. Мнозина смятат спазването на правилата за движение за маловажно. Погрешно си мислят, че лично те не са застрашени. За децата са характерни импулсивните реакции и малката съсредоточеност, което води до неочаквани и изненадващи действия на пътя. Те не осъзнават опасностите, когато са в близост до пътното платно и често изскачат внезапно пред превозните средства.
Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност, а именно да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип “зебра” (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.
Велосипедът, скейтбордът, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване, но не са безопасни. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. Препоръчваме да се карат в паркове и градини, и никога по улицата. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за пешеходците, особено за малки деца и възрастни хора.
Призоваваме водачите да бъдат внимателни при наличието на деца на пътя, да се съобразяват с пътната обстановка, да намалят скоростта, да увеличат дистанцията, да не забравят да сложат предпазните колани.
Считаме, че като родители и близки ще бъдем готови да направим необходимото за запазване живота и здравето на децата и юношите. Желанието ни е – максимално да се намали броя на пострадалите при пътни инциденти по време на ваканцията.
Не забравяйте, че опазването живота на децата е наш граждански и човешки дълг!
Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата и юношите
Препоръки към водачите:
– Когато забележите деца на и край пътното платно, намалите скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно втурнало се да пресича улицата или тичешком излязло на пътя дете.
– Поддържайте по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент.
– Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.
– Бъдете предпазливи при разминаване с товарен автомобил. Съвсем естествено вниманието на децата бива привлечено от по-голямото превозно средство.
– На местата за почивка извън населените места опасността от инциденти е по-голяма. Преминавайте бавно и с повишено внимание покрай тях.
– Когато застигнете деца на велосипеди, които често се движат на групи, или мотоциклетисти без предпазни каски, намалете скоростта значително и ги заобиколете, като спазвате възможно най-голяма дистанция.
– В селата и малките градчета може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша – бъдете предпазливи.
Препоръки към родителите:
– Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя.
– Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.
– Проучете къде и с кого ще играе детето ви през ваканционните дни, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него и приятелите му най-подходящите и безопасни места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно автомобилно движение.
– Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Нека това да става във ваше присъствие.
– Управлението на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши е причината за редица злополуки с тежки последици. За управление на скутер също се изисква правоспособност (категория „М”) и използване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допускате вашето дете неправомерно да управлява мотопед или мотоциклет. Ако е необходимо, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите нещастен случай.
– Задължително използвайте обезопасителни системи (седалки и столчета) при превозване на малки деца в автомобила.
Препоръки към децата и юношите:
– За игра избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение.
– Внимателно се оглеждайте и двете посоки на движение и пресичайте само на зелен светофар или на пешеходна пътека, когато платното е напълно свободно.
– На оживени кръстовища не тръгвайте да пресичате веднага щом светне зеленият сигнал на светофара. Огледайте се внимателно дали всички автомобили са вече спрели.
– Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете и внимателно се огледайте за приближаващи автомобили.
– Не пресичайте на места извън кръстовищата и пешеходните пътеки или между паркирани край пътното платно автомобили – това е изключително рисковано.
– Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте задължително предпазния колан, като напомняте и на другите пътуващи в автомобила да сторят това.
– Отказвайте да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

МЕРОПРИЯТИЯ И ДЕЙНОСТИ НА РЗИ БЛАГОЕВГРАД, СВЪРЗАНИ С

29 ЮНИ –  НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА:

  • Разпространена презентация на тема „29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата“ в училищата на територията на гр. Благоевград;
  • Изготвени и разпространени брошури в детски и учебни заведения;
  • Видео – покази във фоайето на РЗИ Благоевград във връзка с отбелязването на деня на безопасността на движението по пътищата;

Провеждане на информационна-образователна кампания  под мотото: „Щастливи и невредими през лятната ваканция“  съвместно с КАТ Пътна полиция и  с деца  посещаващи  „Лятна академия“  в Център за Личностно и Творческо Развитие на Децата на Благоевград.