АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

31 МАЙ-СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО „ОТГЛЕЖДАЙТЕ ХРАНИ, А НЕ ТЮТЮН“

На 31 май 2023 г. СЗО и защитниците на общественото здраве по света ще се съберат, за да отбележат Световния ден без тютюнев дим (WNTD). Тази година мотото е „Отглеждайте храни, а не тютюн“.Глобалната кампания за 2023 г. има за цел да повиши осведомеността относно алтернативното производство на култури и маркетинговите възможности за тютюнопроизводителите и да насърчи да отглеждат устойчиви, хранителни култури. Освен това ще има за цел да разкрие усилията на тютюневата индустрия да се намеси в опитите за заместване на отглеждането на тютюн с устойчиви култури, като по този начин допринася за овладяване на глобалната хранителна криза.

По данни на СЗО в целия свят около 3,5 милиона хектара земя се преобразуват за отглеждане на тютюн всяка година.

Повече информация може да намерите на посочения линк: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

Данните от Националния център по обществено здраве и анализи, включени в доклада от Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България, 2020 г. посочват, че 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

На Световния ден без тютюнопушене Министерство на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция за закрила на детето, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския младежки Червен кръст. Всички те ще обявят (на интернет страниците си) резултатите от първа фаза на XV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта на Конкурса е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.Министерство на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА …