АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

20 НОЕМВРИ 2022 г. – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ

Световният  ден за възпоминание, се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември. И през 2022 г. инициативата преминава под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“. („Remember Support Act“). Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи. Целта е да се засили вниманието както към жертвите на пътнотранспортния травматизъм, така и към работата на екипите от веригата за реакция, които много пъти рискуват своя живот, за да спасят чужд.

Броят на смъртните случаи по пътищата в света е неприемливо висок. Приблизително 1.35 милиона души загиват всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия, а други 50 милиона са ранени. Всеки ден загиват над 3500 души, тоест на всеки 25 секунди един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие.

Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП, както по света така и у нас. Доказано, увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация, всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

Организацията на обединените нации прие резолюция, за да привлече вниманието към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдаде почит на жертвите и да покаже солидарност с техните семейства, както и да повиши осведомеността за фаталните последици от безотговорното поведение на пътя. Съгласно резолюцията, всяка трета неделя на месец ноември ще се отбелязва Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

До 2030 г. трябва да се постигне 50% намаление на дела на превозните средства, които пътуват над допустимото ограничение на скоростта. Това е една от глобалните цели поставена от ООН по отношение на безопасността на движението по пътищата. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят за отбелязване на Деня през 2021 г.

ДАБДП призовава всички водачи – оставете си време да спрете, като винаги поддържате безопасна дистанция и се движите със скорост съобразена с метеорологичните условия и правилата за движение! Нека не забравяме, че всички ние сме участници в движението и да бъдем отговорни, концентрирани и толерантни.

По данни на КАТ към Областна дирекция на МВР  Благоевград ПТП през 2021 г.са 274 бр., от които с тежко ранени и загинали са 89 тежки ПТП.

Наблюдава се покачване на тежките ПТП и на пътнотранспортния травматизъм.

Ежегодно РЗИ Благоевград планира и реализира редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди настъпване на зимата и опазване на живота на най-уязвимите участници в пътното движение – ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ.

Мероприятия и дейности на РЗИ Благоевград, свързани с 20 ноември 2022 г. Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия:

  • Разпространена презентация на тема „29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата“ в училищата на територията на гр. Благоевград;
  • Изготвени и разпространени брошури в детски и учебни заведения;
  • Видеопоказ “Намали скоростта“  в ККОТ на РЗИ Благоевград;
  • Провеждане на информационна-образователна кампания „Не забравяй!“ с ученици от VIII ОУ „Кузман Шапкарев“ гр. Благоевград.