Новиниотдел ПБПЗ

20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят. Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. Ето защо Световната здравна организация (СЗО) отделя изключително внимание на този проблем, като стимулира и подпомага въвеждането на широко мащабни програми за ликвидиране на йоддефицитните заболявания в световен мащаб. Йодът е един от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси в организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система. Йодът е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, за растежа и развитието в детската възраст и пубертета. По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртвораждания и тежки вродени дефекти на плода.

България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията и е с намалено количество йод в почвата и водата.  Йодният дефицит и причинените от него заболявания и нарушения могат да бъдат предотвратени чрез системна йодна профилактика. Универсално средство за целта е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в общественото хранене и производството на храни. Съдържанието на йод в нея е съобразено с дневните нужди от йод, като количеството сол, което трябва да се консумира дневно е не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка). Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се използва в хранително-вкусовата промишленост, трябва да съдържа калиев йодат от 28 – 55 мг/кг сол.

Важно е да се знае, че така предпочитаната в много диети хималайска сол най-често не е йодирана. Тя безспорно е богата на какво ли не, но не съдържа най-важното – йод. Категорично не се препоръчва особено на бременни жени, тъй като йодът е необходим за протичане на нормална бременност и за нормалното развитие на самия плод. За тях е уместен прием на йодирана готварска сол в количества, ненадвишаващи 5-6 гр. за 24 ч.