АктуалноНовиниотдел ПБПЗ

16 октомври – Световен ден на прехраната

На 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 г.

На този ден през 1979 г. по инициатива на ФАО – Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Заради глада и свързаните с него последици всяка година умират 5 милиона деца преди навършване на 5-годишна възраст. Недохранването е причина за забавеното физическо и интелектуално развитие и по-високата заболеваемост при децата. Според прогнозите изменението на климата ще изостри проблема с глада и това ще е причина за нови от 40 до 300 милиона гладуващи до 2060 година

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека – както физическо, така и психическо. Тя има за задача да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести и е фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето – разнообразие при избора на хранителни продукти, по-чест прием на по-малки количества храна, консумация на достатъчно белтъчини, ограничаване на мазнини и пържени храни, на захарта и захарните изделия, на солта и на алкохола, ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, равномерно разпределение на храненията и режим на хранене, който да осигурява добро храносмилане, физическа активност и прием на достатъчно вода и течности за деня. РЗИ Благоевград напомня, че спазването на изброените правила може да удължи продължителността на живота ви, както и да ви предпази от най-разпространените хронични незаразни заболявания.