Световна седмица на кърменето – 2022 година

От 1 до 7 август 2022 г. много страни по света ще отбележат за 30-и пореден път Световната седмица на кърменето – глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.


Мотото на кампанията тази година е: „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“. Целта е да се фокусира вниманието върху обучението на майките и да се подкрепят те в начинанието от семействата, общностите, здравната и политическата система, работодателите, гражданските организации, медиите, обществото.


Кърменето трябва да се усвои и в началото много жени срещат трудности. Болката, разранените зърна и страхът, че няма достатъчно мляко за бебето, са много често срещани. Необходими са повече обучени консултанти, които да насърчават майките и да им помагат, както и повече лечебни заведения, които подкрепят кърменето. За да се осигури тази подкрепа и подобряване на грижите за майките и новородените, благодарение на СЗО и УНИЦЕФ съществуват повече от 20 000 болници „Приятели на бебето“ в над 150 страни в света.


Ползата от кърменето – както за бебето, така и за майката, е несъмнена. Според медицинско проучване от 2021 г., майчината кърма има над 20 различни механизми на действие и стотици антивирусни и биоактивни съставки, включително наличие на антитела срещу коронавируса в над 80 % от пробите на изследвана кърма при жени, преболедували КОВИД-19.


В България работи Национален телефон на консултантите по кърмене – 0896 418 488, на който може да бъде получена полезна информация и подкрепа.