18 ноември Международен ден без тютюнопуше

От 1977 год. в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално от страни на Международния съюз за борба с рака, както и в България.

            Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици, една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюневият дим е коктейл от отрови по-важни от които са:
Никотин – основното токсично вещество в цигарите. Отравянето с него не е остро и
незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето. Той е смъртоносна отрова и предизвиква зависимост към цигарите.

Катран маслена комбинация от 60 вещества които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.

Въглероден оксид – силно отровен газ, който не позволява на червените кръвни кледки да пренася кислорода от белия дроб до тъканите.

Статистиката на смъртността, свързана с тютюнопушенето е ужасяваща. Тютюнът е доказан и вероятен увреждащ фактор, който в комбинация с други рискови фактори – нездравословно хранене, затлъстяване, намалена физическа активност, високо кръвно налягане, стрес води до заболявания с тежки последици:

– Белодробни заболявания – Хронична обструктивна белодробна болест, емфизем, бронхиектазии, хроничен бронхит, алергии, туберкулоза;

– Болести на сърдечно-съдовата система – Исхемична болест на сърцето, сърдечен инфаркт;

– Мозъчно-съдова болест, инсулт, атеросклероза;

– Злокачествени заболявания – Рак на белия дроб, рак а гърлото, рак на панкреаса, рак на стомаха, рак на пикочен мехур, рак на бъбреците, рак на шийката на матката, рак на простата;

– Остеопороза;

– Увреждане на репродукцията;

– Импотентност, стерилитет;

– Ранна менопауза;

– Преждевременно раждане, аборт.

Средната загуба на живот при пушачите е 8 години, но за тези които умират в средната си възраст, тази загуба е значително по-голяма. Тютюневият дим е сложна комбинация от около 4000 дразнещи и системни токсични агенти, канцерогенни и мутагенни вещества. Увреждането е не само сред активните пушачи, а и сред тези, които не пушат а са изложени на тютюнев дим – пасивни пушачи. Вдишването на тютюнев дим от средата на обитаване, включващ дима издишван от пушача и дима, който се отделя от горящия край на цигарата представлява пасивно тютюнопушене. Пасивно пушещите приемат отровните съставки наравно с пушачите. Наблюдава се снижаване на възрастовата граница на първото пропушване сред тинейджърите 12-13 годишна възраст.
Тревожно е състоянието при бременн майки с деца, малцинствата https://www.nepushaveche.com/

Немски експерти съобщиха 5 научни факта, свързващи пушенето и състоянието на мозъка. Може би тази информация ще помогне на хората, пристрастени към цигарите, да вземат много важно решение в живота си:

  1. Съдържащият се в цигарите никотин се всмуква в рецепторите на мозъка, като активира тази негова област, която е свързана с чувството за удоволствие и поощрение. Именно това е причината пушачите трудно да се отказват от вредния навик. При липсата на никотин те стават раздразнителни и тревожни.
  2. Прекаленото пушене отслабва функциите на мозъка и намалява размера му. То води и до понижаване на когнитивната дейност при възрастните хора, като негативният ефект от цигарите се запазва години, след като са се отказали от пагубния навик. Затова пушачите значително по-често се сблъскват със старческото слабоумие, при тях рискът от деменция е със 79% по-висок в сравнение с хората, които не пушат. Рискът от безсъние и апнея при подвластните на вредния навик също е по-висок, което увеличава опасността от деменция, твърдят немските специалисти.
  3. Пушенето понижава интелекта, тъй като намалява притока на кислород към мозъка. Но пък се увеличава съдържанието на въглероден диоксид, което влияе негативно върху хемоглобина. При заклетите пушачи често е намалена способността да анализират проблемите на работното си място и да ги решават.
  4. Твърдението, че пушенето помага на хората да се концентрират и да фокусират вниманието си върху някакви задачи, е мит. В действителност цигарите имат точно обратното действие. Те значително понижават тези способности. Поради недостига на кислород мозъкът на пушачите много по-бързо се изморява.
  5. Рискът от инсулт при пушачите е по-висок. Наличието на никотин в кръвта я прави по-гъста, а това увеличава опасността от появата на тромби в артериите, които снабдяват мозъка с кръв. В резултат рискът от инсулт съществено нараства.