20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Мотото, под което преминава отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата през 2021 г. е: „Обърнете внимание на костното си здраве“.

Една от всеки 3 жени и един от всеки 5 мъже над 50-годишна възраст преживява остеопоротична фрактура. Между най-тежките последици на остеопорозата е фрактурата на бедрената шийка, която е причина за смърт на 25 % от жените и на 35 % от мъжете до 1 година след настъпването ѝ. Не по-малко опасни са и прешленните фрактури, които настъпват спонтанно и неусетно, след като в продължение на години костната плътност е намалявала и на се вземани никакви мерки за овладяването на това състояние.

„Въпрос на здравна култура и убеденост е хората да се грижат за своето костно здраве и да търсят компетентен съвет навреме“, казва ревматологът д-р Родина Несторова. По думите ѝ за съжаление дори и при навреме поставена диагноза, потвърдена с остеоденситометрия, в 50 % от случаите българският пациент е склонен да не се придържа към терапията, да я прекъсва сам и да не спазва препоръките на лекарите.

„У нас е достъпно най-съвременното лечение, НЗОК поема по-голямата част от стойността му, така че пациентите заплащат едва 20-30 лв. месечно и въпреки това лекарите се сблъскваме всеки ден с липса на отговорност и последователност от тяхна страна“, сочи тя.

Отново обръщаме внимание на рисковите фактори за остеопороза – възраст, ниско телесно тегло, генетична предразположеност, тютюнопушене, употреба на алкохол, обездвижване. Важна е профилактиката с витамин Д3. В актуалната епидемична обстановка терапевтичните схеми при тежка COVID инфекция включват 6000 единици от този витамин дневно.

Симптоми на остеопороза

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. Но след като костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да имате признаци и симптоми, които включват:

  • Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща.
  • Загуба на ръст с течение на времето.
  • Прегърбена стойка на гръбнака.
  • Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.
  •  

Кога да потърсите лекар

Препоръчително е да се обърнете към Вашия лекар при съмнение за остеопороза, ако сте имали ранна менопауза или сте приемали кортикостероиди в продължение на няколко месеца непрекъснато, както и ако някой от родителите ви е имал фрактури на тазобедрената става или гръбнака. В прикачен файл публикуваме информационнаброшура „Превенция на остеопорозата – ръководство за мъже“.