10 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото „Движението – това е здраве“. Датата се отбелязва от 2002 г. с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Физическа активност не означава само и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – разходки, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез замяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

Ежегодно РЗИ Благоевград организира спортни мероприятие с цел създаване нафизическа грамотност като ключов компонент в живота, физическо възпитание, активност и спортните навици на европейските граждани. Нека  се включим в пътуването към създаване на физическа грамотност!

https://www.bgbeactive.org/kakvo-e-fizicheska-gramotnost/

ВИДЕО