Международния ден без тютюнопушене, 19 ноември 2020 г.

По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета.
В България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
През последните години България е постигнала известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но тютюнопушенето продължава да бъде основен проблем за общественото здраве. Рисковете, свързани с тютюнопушенето заемат 21 % (за EC 17 %) от всички смъртни случаи.
Министерство на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации, работещи в областта за ограничаване на тютюнопушенето, определят мото за тематичния ден:
„Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

Основната цел е всички пушачи да приемат това предизвикателство да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази зависимост. Този ден има за цел да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето
Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.
Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък на месец ноември за ден против тютюнопушене.
На този ден хората от цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

Предпазва ли никотинът от COVID-19?

Пушачите много се надяват, но липсват сериозни данни.
Известно е обаче, че те повече се заразяват от респираторни инфекции.
Предпазва ли никотинът пушачите от COVID-19? Този въпрос е един от честите, които специалистите по белодробни болести чуват тези дни от своите пациенти. Пушачите са склонни да приемат успокоителни съобщения от камерни проучвания за доказана истина. Мнозина обаче интуитивно отхвърлят възможността да е превенция нещо, което уврежда дихателните пътища и особено белия дроб.
В съвременния свят медицината на доказателствата е със статут на конституция на лечението. Но в извънредната ситуация заради пандемията лекарите са принудени да се ориентират по оскъдни данни от публикации и да се опират на натрупания опит в областта на дихателните инфекции.Каква е информацията към момента?“Тютюнопушене-то е причиназа над 25заболявания и една от водещите причини за смъртност в света. По данни на Световната здравна организация всяка година загиват повече от 8 милиона души от болести, предизвикани от тютюнопушенето.
Д-р София Ангелова: Разполагаме с достатъчно научни данни, че пушачите се заразяват повече от респираторни инфекции в сравнение с непушачите – казва д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести и по иглотерапия и лазерпунктура, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и член на лигата “Лекарите, на които вярваме”. – По време на епидемията от близкоизточния респираторен синдром (MERS) през 2012 г. и тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г. – двата предишни коронавируса, които прескочиха междувидовата бариера и от животни се прехвърлиха на хора, се установи по-висока смъртност при пушачите. С по-малко доказателства разполагаме за връзката между тютюнопушенето и COVID-19 – заболяването, което се причинява от новия коронавирус. Той е недостатъчно изучен поради краткото време на своето съществуване като патоген, предаван от човек на човек. Има съобщения, в които се изразява мнение, че пушачите могат по-лесно да се заразят с новия коронавирус. Рискът за попадане на вируса в устата от ръцете расте с поставяне на цигарите или при навиване на цигари. Особено внимание се обръща на пушещите наргиле поради опасността от задържане на вируса в мундщуците и тръбите.”
Д-р Ангелова цитира проучване, публикувано в Европейския респираторен журнал през миналия месец. Учените докладват резултатите от проведено в Канада изследване на пушачи, бивши пушачи и непушачи с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и без ХОББ.
Проследени са рецептори, наречени АСЕ-2, върху които се захваща коронавирусът в горните, а по-късно и в долните дихателни пътища. Резултатите показали, че пациентите с ХОББ и настоящи пушачиимат по-високинива на АСЕ-2рецепторите
в дихателните си пътища, което може да ги изложи на повишен риск от развитие на тежки инфекции на COVID-19. Установено е също, че бившите пушачи са имали сходни нива на АСЕ-2 с хора, които никога не са пушили. Това дава основание на авторите да посъветват пушачите да откажат тютюнопушенето, за да се предпазят от COVID-19.
Белодробната лекарка изтъква и проучване от Китай с 1099 пациенти. То установява по-тежки симптомии по-високасмъртностпри пушачитеРискът пушачите да имат тежки симптоми на COVID19 е 1,4 пъти по-висок и 2,4 пъти по-голяма е вероятността да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и да не оцелеят. “Има обаче и някои противоречиви проучвания, които нямат статистическа значимост поради малкия брой проследени болни, като проучването в Китай със 140 пациенти – коректно изброява пулмоложката. – Според него по-малко от 15 процента от пациентите с COVID-19 са настоящи или бивши пушачи. Или проучването от Франция, в което се твърди, че пушачите имат много по-малка вероятност от развитие на лека или тежка инфекция от вируса SARS-CoV-2 в сравнение с общата популация.”
Какво обяснение може да има такъв извод?
Предположението на френските учени гласи, че никотинът има защитно действие срещу коронавируса. Те смятат, че никотинът залепвана рецепторите и по този начин възпрепятства прикрепването на вируса към тях. Това пречело на вируса да проникне в клетките и да се размножава. Трябва да се има предвид обаче, че изводите на френските учени се базират върху пациенти с коронавирусна инфекция, сред които много малка част са били пушачи.
“Невролози от Вирджиния в проучване през март 2020 г. обаче твърдят, че никотинът стимулира рецепторите и води до по-лесно проникване на вируса до тях – изтъква д-р Ангелова. – Именно това обуславя по-тежкото протичане на болестта при пушачите! Все още категоричен отговор на въпроса предпазва ли никотинът пушачите от COVID-19 няма, ще очакваме бъдещи проучвания.
Не трябва обаче да пренебрегваме това, което вече е известно: вирусът атакува белите дробове, а множество научни проучвания са доказали, че дихателните пътища на пушачите са увредени от тютюневия дим, който съдържа повече от 8400 токсични вещества!”
Източник: 24Zdrave.bg.htm

Международния ден без тютюнопушене, 19 ноември 2020 г.

Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

Дейности

във връзка отбелязването на Международния ден без тютюнопушене.

  • Видеопокази на тематични филми и презентации във фоайето на РЗИ Благоевград;
  • Разпространение на информационни материали „От нас зависи да защитим правата си!“ гражданска инициатива на „Сдружение България без дим“;
  • Изготвен материал и презентации във връзка Международния ден без тютюнопушене публикувани в сайта на РЗИ;
  •  Конкурс „Живей Здравословно“, фактор Тютюнопушене: проект „Убийци на детството“ за превенция на употребата на цигари и алкохол  изготвен от   учениците от 7 клас от ПМГ ,,Акад. С. П. Корольов“ гр.Благоевград;
  • Проект „Пътеводител на здравословния начин на живот“ на ученици от IV-то ОУ „Димчо Дебелянов“

Презентация: „Тютюнопушенето – модерната болест“

Презентация: Проект на ученици от 7-ми клас на ПМГ „Акад. Сергей Корольов“

Презентация: „Пътеводител на здравословния начин на живот“