Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията „Мир на пътя“.

Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия през 2020 година ще премине под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“ („Remember Support Act“). Помним (тези, които са загинали), Подкрепяме (тези, които са пострадали), Действаме (за по-добра реакция при катастрофи).

На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите. Голяма част от тези катастрофи са предотвратими.  Те са свързани с грешки и нарушения на участниците в движението, както и с пропуски на проектантите на пътнотранспортната система. Много често хората, участващи в движението по пътищата забравят за себе си, за хората, които пресичат, за останалите участници в движението.

Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, службата, залата за тренировка, мястото за разходка и почивка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите бързащи, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение.

     Тази година, в седмицата от 9 до 15 ноември, хората от целия свят ще отдадат почит към загиналите и ще отправят молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми.

В християнските храмове Световния ден ще бъде отбелязан на 15 ноември – ден и за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност. Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас да даде своя принос!