20 март 2020 г. – СВЕТВЕН ДЕН НА ОРАЛНОТО ЗДРАВЕ мото „Обединени за здравето на устата“

Световният ден на оралното здраве (СДОЗ) се чества по цял свят всяка година на 20 март. Той се организира от Световната дентална федерация (FDI), в която членува и Българският зъболекарски съюз, и е най-голямата световна кампания за осведомяване на населението на Земята за оралното здраве..Световният ден на оралното здраве е анонсиран за първи път през 2007 г. и първоначално се празнува на 12 септември – рождената дата на основателя на Световната дентална организация (FDI) д-р Чарлс Годон. През 2013 г. датата се променя на 20 март, за да се избегне конфликт със Световния дентален конгрес на FDI, който се провежда през септември..Новата дата е избрана така, че да символизира: Възрастните трябва да имат общо 20 естествени зъба в края на живота си, за да бъдат смятани за здрави; Децата трябва да имат 20 млечни зъба; Здравите възрастни трябва да имат общо 32 зъба и 0 кариеси; Цифровият израз на това може да бъде представен като 3/20, следователно 20 март.

Правила за орална хигиена

Миенето на зъбите не е толкова проста работа. Ето как да се грижим за здравето на усмивката си и да избягваме честите посещения при стоматолог.

Заболяванията на зъбите и венците са много често срещани въпреки че в много случаи са лесно предотвратими. Изисква се предимно дисциплина, около 10 минути на ден и относително скромен бюджет.

Стъпка 1: Четката за венци и миенето им

Четката за зъби е наричана погрешно така. Откритите пространства на зъбите се чистят буквално сами и по тях не се образуват кариеси. Ролята на четката е да премахне остатъците храна от венците, вътрешната страна на бузите и езика.

 • Използвайте средно твърда четка за зъби, ако стоматолог не ви е казал друго. Колкото по-малка е четката, толкова по-добре чисти.
 • Търкайте венците си нежно с кръгообразни движения около три минути. За да избегнем претъркване и оголване на венците, винаги трябва да движим четката от венците към зъбите, а не просто да търкаме венеца. Не забравяйте да изчистите вътрешната страна на бузите. Изплезете се и почистете много нежно и деликатно езика.
 • Вътрешната страна на венците на долната челюст се мие като четката се постави в средата и се плъзне в едната посока сякаш изгребваме остатъците от храната към последния зъб. После същото в другата посока.
 • Не слагайте много паста за зъби на четката – колкото грахово зърно стига.
 • Използвайте пасти за зъби с флуор. Избелващите пасти за зъби не трябва да се ползват постоянно. Смяната на пастата от време на време е препоръчителна.

Стъпка 2: Конец за зъби

С измиването на устата няма да се предпазим от кариес. Пространствата между зъбите са пълни с храна и бактерии. Там ще се образува плака (зъбен камък). Ред е на конеца за зъби.

 • Изберете конеца за зъби според широчината на междузъбните ви пространства. Конецът трябва да влиза и излиза общо взето безпроблемно.
 • За едно изчистване на зъбите е необходим около 40 см конец. Той се навива на единия показалец (или среден пръст както ви е по-удобно) и се захваща с 2 намотавания на същия пръст на другата ръка. В процеса на чистене отвиваме от единия и навиваме на другия пръст, за да ползваме чисто парче конец.
 • След като вмъкнем конеца между два зъба първо почистваме венеца като движим нежно конеца напред назад. След това остъргваме с конеца вътрешната страна на двата зъба последователно.
 • След като минем всички зъби остъргваме (нежно и внимателно, нали?) венеца зад последния зъб от страната, която сме чистили досега, както и неговата открита страна. До това място четката за зъби не стига добре.
 • Пластмасовите клечки за зъби, които се срещат все по-чество в аптеките, почистват по-добре от конеца за зъби и са за предпочитане в повечето случаи. Попитайте стоматолога си за тях.

Стъпка 3: Вода за уста

След конеца за зъби идва времето на жабуркане с вода за уста. Тя ще премахне остатъците от вредни бактерии от устата и ще ни осигури свеж дъх.

 • Жабуркайте устата според предписанието на етикета на продукта. Не гълтайте водата за уста, изплюйте я.
 • Бактериите имат навика да живеят на гърлото. Гаргарата с вода за уста след жабуркането е препоръчителна.
 • Не използвайте често скъпи и силно агресивни води за уста. Опитвайте се да не ползвате една и съща вода за уста по-често от веднъж на няколко месеца.

Какво още помага да запазим зъбите си здрави:

 • Жабуркане с чиста вода след всяко ядене или пиене на сладка напитка. Бактериите, които развалят зъбите ни, се хранят със захар. Няма ли захар, няма и условия за живот на лоши герои в устата ни.
 • Почистване на зъбния камък при стоматолог веднъж на 6 месеца. Колкото и добре да се грижим за зъбите си, плака ще се образува на някои места. Премахването й става единствено и само при стоматолог. Струва си – без плака няма кариеси, възпалени венци и т.н.
 • Флуорната профилактика за децата има добре документиран положителен ефект върху здравето на зъбите им. Няма сериозни и достоверни медицински основания да се счита, че флуорът има каквито и да било вредни ефекти за децата, ако се дава в предписаните дози.

И малко теория:

Почистването на устната кухина и най-вече на венците е необходимо, за да не позволим на милиони бактерии да се заселят в устата ни. Веднъж настанили се между зъбите и по венците ни – добре защитени в т.нар. зъбен камък – бактериите бавно но неумолимо водят до кариес, възпаление на венците, проблеми с костите, за които са закачени зъбите (пародонтит), лош дъх и в крайна сметка до загуба на зъби.

Заболяванията на зъбите и венците увеличават риска от сърдечносъдови заболявания!

Източник на информация:

https://www.bgmedic.com/kak-da-se-grijim-za-zybite