Случаи на пневмония, свързани вероятно с нов Коронавирус в Ухан, Китай

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията, Стокхолм на 31.12.2019г. от здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей,Китай е получена информация за взрив от 27 случая на пневмония с неясна етиологиясред лица, посетили пазар за продажба на риба и животни.

Заболелите са с оплаквания от треска, диспнея и рентгенови данни за двустранни белодробни инфилтративни лезии,като от 5 януари 2020г. техния брой е дотигнал 59.

Според китайските власти не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек, както и няма случаи сред здравните работници.

Проведените лабораторни  изследвания  изключват като причинители сезонните грипни вируси, вирусите на птичия грип, аденовируси,коронавируси,причиняващи Тежък остър респираторен синдром и Близкоизточен респираторен синдром.

Причините за възникване на заразата все още  са неясни.

По информация на СЗО, през последната седмица  лица със симптоми на пневмония  и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища.

Поради създадената епидемична обстановка и отчитайки факта за наличие на директни полети от Ухан до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз, както и предстоящото отбелязване на Китайската Нова година в края на януари Европейския център за контрол на заболяванията  препоръчва:

1.На пътуващите до Ухан – да избягват посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животни, особено домашни птици и техните екскременти; да спазват добри хигиенни практики при измиване на ръце при приготвяне и консумация на храни.

2.Пътуващи с данни  за респираторни оплаквания, които се завръщат от  Ухан или са пътували до Китай и са престояли в Ухан, трябва да потърсят медицинска помощ като информират медицинските специалисти за своето пътуване.

3.Поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай, пътуващите е препоръчително  да се имунизират с грипна ваксина поне две седмици  преди пътуването, за да се предотврати  тежко заболяване.

4.Прилагане то на стандартни мерки за профилактика и контрол на инфекциите в съчетание с подходящи хигиенни мерки е достатъчно при идентифициране на случаи на новото заболяване в страните от ЕС. Изолацията на заболелите и употребата на подходящи лични предпазни средства,в съответствие с националните препоръки допълнително ще сведе до минимум риска от предаване на инфекцията,свързано с медицинското обслужване.