Новиниотдел ПБПЗ

21 ноември – Международен ден без тютюнопушене „Спри сега за по-добро здраве утре“

От 1977 год. в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално от страни на Международния съюз за борба с рака, както и в България.

За поредна година Регионална здравна инспекция Благоевград  ще отбележи Международния ден без тютюнопушене. В рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести – 2014-2020 г. през 2019 г. се провеждат профилактични прегледи на пушачи, които протичат под мотото „Спри сега за по-добро здраве утре“. От Министерство на здравеопазването предлагат с това мото да се организарт и дейностите през м.номеври, 2019 г. Мероприятията ще бъдата насочени както към активни, така и към пасивни пушачи. / виж. Програма на дейностите/.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици, една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюневият дим е коктейл от отрови по-важни от които са:

Никотин – основното токсично вещество в цигарите. Отравянето с него не е остро и незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето. Той е смъртоносна отрова и предизвиква зависимост към цигарите.

Катран – маслена комбинация от 60 вещества които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.

Въглероден оксид – силно отровен газ, който не позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.

Статистиката на смъртността, свързана с тютюнопушенето е ужасяваща. Тютюнът е доказан и вероятен увреждащ фактор, който в комбинация с други рискови фактори – нездравословно хранене, затлъстяване, намалена физическа активност, високо кръвно налягане, стрес води до заболявания с тежки последици:

 • Белодробни заболявания – Хронична обструктивна белодробна болест, емфизем, бронхиектазии, хроничен бронхит, алергии, туберкулоза;
 • Болести на сърдечно-съдовата система – Исхемична болест на сърцето, сърдечен инфаркт;
 • Мозъчно-съдова болест, инсулт, атеросклероза;
 • Злокачествени заболявания – Рак на белия дроб, рак а гърлото, рак на панкреаса, рак на стомаха, рак на пикочен мехур, рак на бъбреците, рак на шийката на матката, рак на простата;
 • Остеопороза;
 • Увреждане на репродукцията;
 • Импотентност, стерилитет;
 • Ранна менопауза;
 • Преждевременно раждане, аборт.

Средната загуба на живот при пушачите е 8 години, но за тези които умират в средната си възраст, тази загуба е значително по-голяма. Тютюневият дим е сложна комбинация от около 4000 дразнещи и системни токсични агенти, канцерогенни и мутагенни вещества. Увреждането е не само сред активните пушачи, а и сред тези, които не пушат а са изложени на тютюнев дим – пасивни пушачи. Вдишването на тютюнев дим от средата на обитаване, включващ дима издишван от пушача и дима, който се отделя от горящия край на цигарата представлява пасивно тютюнопушене. Пасивно пушещите приемат отровните съставки наравно с пушачите. Наблюдава се снижаване на възрастовата граница на първото пропушване сред тинейджърите 12-13 годишна възраст.

Източник: https://www.nepushaveche.com/

Тримата братя и мъдрият старец

Живели от дълго време, трима братя пушачи заедно със своя стар баща – пушач.
А да пушиш цял живот не е добре! Само вреди и никаква полза, а и скъпо излиза.
Ето че дошло време бащата да умре. Извикал той своите синове и им казал:
– Слушайте, чеда мои. Трябва да спрете да пушите. Само болести ни носи пушенето и ни излиза скъпо. Опитайте се спрете да пушите и заживейте по нов начин, посъветвайте се с мъдрия старец, който живее в гората.

 Времето минавало, братята продължавали да пушат и виждали, че баща им бил прав. Трябвало да направят нещо по въпроса. Уговорили се и решили най-големият брат да отиде в гората при мъдрия старец за съвет:

– Какво да направим? Лошо ли ще сторим, ако спрем да пушим?

– Лошо – отвърнал старецът без да оставя работата, с която бил зает.

Най-големият брат престанал да го разпитва повече и си тръгнал с наведена глава.
Като се върнал в къщи, предал на братята си отговора на стареца.

– Но ти не му ли разказа колко много пари харчим за цигари? – възкликнал средния брат.

– Ще взема аз да отида при стареца и да му обясня как живеем… – и той отишъл в гората.

– Кажи, уважаеми – обърнал се той към стареца, – какво да правим? Нямаме сили и пари да продължаваме да пушим. Бедите и болестите ни измъчиха – и с тревога попитал:

– Как мислиш, струва ли си да спрем да пушим? Лошо ли ще бъде да го напваим?

– Лошо ще бъде – отвърнал отново старецът.

Върнал се и средният брат в къщи опечален. Изслушали го братята му.

– Е, какво пък – весело казал най-малкият брат,  – сега, изглежда, е мой ред да вървя при стареца. И тръгнал към гората.  Като стигнал при стареца, поклонил му се ниско, приседнал на един пън и казал:

– О, мъдри човече! Умирайки, нашият баща ни заръча да спрем да пушим, за да сме по-здрави и щастливи.

 • Нали ще бъде добре, ако спрем да пушим? Какво ще ни посъветваш?
 • Ще бъде много добре да откажете цигарите, сине мой! – отвърнал старецът.
  На най-малкият брат като че ли му пораснали крила от радост, той благодарил на стареца и хукнал към къщи, където с нетърпение го очаквали братята.
 • Братлета! – извикал най-младият. Мъдрият старец каза, че ще бъде много добре, ако откажем цигарите и спрем да пушим. А братята зинали от учудване:
  – Как така? – едновременно го попитали те.
 • Той какво, подиграва ли ни се? Хукнали и тримата към гората.
  – О, мъдри човече! – казал най-големият брат. – Ти какво, шега ли си правиш с нас?

Защо на мен и на средния ми брат каза, че е лошо да спрем да пушим, а на най-малкия ни брат си казал, че е добре?

– Не съм и мислил да ви се подигравам – отвърнал старецът. – Вие ме попитахте: „Лошо ли ще бъде, ако спрем да пушим?“ А най-малкият ви брат каза така:
„Нали ще бъде добре, ако спрем да пушим и откажем цигарите?“

И аз му отвърнах така, защото той започна с позитивна нагласа, а вие с негативна.
А нима може да постигнеш успех, ако започнеш със страх, мислейки, че няма да успееш и ще се провалиш? За успеха трябва да се мисли, за това колко хубав ще е живота ви без цигари! – добавил старецът.

Благодарили му братята и отишли и тримата у дома с надежда за утрешния ден

Цигарите, последното ни удоволствие: Истината за пушенето

Когато животът изглежда толкова труден, непредвидим, неконтролируем, скъп и опасен; когато чувстваш, че нищо не зависи от теб, но дълбоко в себе си знаеш, че имаш правото да бъдеш щастлив; когато искаш да откраднеш време за себе си, защото си го заслужил с толкова работа и стрес… И в още безброй подобни ситуации, ако си пушач, ти запалваш цигара.

Цигарата е последното ти удоволствие или поне последното, което можеш да си позволиш. Вярваш, че е така, защото отдавна не ходиш по жени/мъже и по кръчми, не си купуваш повечето неща, които искаш, не пътуваш където искаш и не изглеждаш както искаш. Защото има по-важни неща, в които влагаш парите и времето си. Това може да са децата, кредитът за жилището, образованието, автомобилът или дори шини за изправяне на зъбите…

Или пък си успешен, проспериращ, богат и уверен в себе си. Постигаш всичко благодарение на собствената си интелигентност, способности и воля. Живееш живота, който винаги си искал, на мястото, на което желаеш и с хората, с които си мечтал. А цигарите са „черешката на тортата“ – неизменният ти спътник и в хубави, и в трудни моменти; приятелят, с който оставаш насаме, когато съзерцаваш плодовете на труда си; неизменният ти помощник да „събереш ума си“ когато е нужно, да се концентрираш бързо и бързо да вземаш важни решения.

Цигарите обаче те карат от време на време да се тревожиш. Защото кашляш, задъхваш се и се уморяваш лесно. Не ти харесва цветът на зъбите и на кожата ти и понякога се чувстваш неудобно заради гадния дъх и лошата миризма по дрехите, косата и вещите ти… Четеш насам-натам, че пушенето е причина номер едно за преждевременна смърт в тъй наречения цивилизован свят (впрочем, на всяка кутия с цигари пише, че те убиват), докторът от време на време (май напоследък всеки път) те съветва да спреш да пушиш, а и детето непрекъснато те моли да го направиш, защото в училище им говорят, че цигарите убиват…

Наскоро някой ти каза, че спирането на пушенето било най-хубавото нещо, което бил направил за себе си; някъде срещна статия, че вече всички известни хора спират да пушат; в хубавите заведения отдавна не се пуши и ти е супер неприятно да излизаш навън в студ и пек и да пропускаш купона… Писна ти от ежегодното поскъпване на цигарите и ужасно се ядоса, когато разбра, че около 80% от цената им е данък и акциз, който не се знае кой ще открадне…

И поради някоя от тези причини или пък заради нещо друго, ти реши да направиш опит да спреш да пушиш.

За отказването на цигарите най-важна е волята. Всеки го знае! Тогава защо ти, който имаш воля за всичко в живота си, воля, благодарение на която постигаш целите си и се справяш с всякакви трудности, нямаш воля да спреш да пушиш? Само час след като си изпушил „последната“ си цигара, цялото ти съзнание е обсебено от мисълта: „Ох, колко ми се пуши!“ Или: „Бих убил човек за цигара!“ Казваш си: „Глупости! Само още малко да издържа, и ще престане да ми се пуши. Може би утре сутринта вече ще се събудя свободен. Или ако не утре, то поне скоро…“

На втори план в ума ти обаче текат други мисли: „Всъщност, пушенето може би не е най-големият ми проблем… Ах, колко е приятно да си запалиш една с кафето, след хранене, а след спорт и след секс… Може би не трябва да ги отказвам изцяло. Може да е достатъчно просто да ги намаля! Някъде четох, че до 7 цигари на ден не е вредно! Да! Ще си запаля сега една (все пак час и нещо не съм пушил) и ще внимавам. Ще гледам да ги намаля и ще пуша малко. Така хем няма да си вредя толкова, хем ако в някакъв момент реша напълно да ги откажа, ще ми е по-лесно. Сега, с една кутия на ден, е трудно. Но ако ги намаля до 7 на ден, ще ми е много по-лесно!“

Олеква ти на душата и палиш цигара. Да, животът не е толкова лош! Само дето до края на деня те завърта обичайната въртележка: някой те ядосва или нещо не става по плановете ти; или пък точно обратното – неочаквано те канят на супер парти довечера… И в края на деня, малко преди да си легнеш, си даваш сметка, че всъщност не си изпушил 7 цигари, както беше решил, а някъде към 37 – защото от втората кутия, която купи на път за партито, са ти останали само 3…

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/sex/mujko-zdrave/news_22611.html

План – програма

Презентация