ЗА ВРЕДАТА ОТ ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ ПРИ УЧЕНИЦИТЕ

Енергийните напитки са безалкохолни напитки, представяни от производителите като доставящи енергия. Енергизиращият им ефект не се свързва с високата енергийна стойност, а със стимулиращото действие върху функциите на организма на включените в състава им биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти.

Определение на термина „енергийна напитка“ липсва както в научната литература, така и в законодателството. Те съдържат обичайно различни комбинации и количества от кофеин, витамини от група В, растителни екстракти (гуарана, мате, женшен, гинко билоба), таурин, инозитол, карнитин и високо количество захар.

По неофициални данни около 20 % от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично. А средногодишно в България се консумират около 19 000 000 литра енергийни напитки.

Основното им приложение е да тонизират тялото и да увеличат трудоспособността. Много често обаче се наблюдават и нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност.

От съдържанието на енергийните напитки става ясно, че те на са подходящи за деца. Практиката обаче показва друго. В почти всички търговски обекти около училищата могат да се закупят енергийни напитки.

Кофеинът действа ободряващо както физически, така и психически. Той може да повиши нивата на адреналин, което води до пристрастяване. В 300 мл енергийна напитка се съдържа кофеин, колкото в една много голяма чаша кафе. Когато се приема кофеин наведнъж, в много голямо количество се повишава кръвното налягане и сърдечната честота, което може да доведе до припадък. Енергийните напитки може да причинят хипертонична криза.

Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене. Енергийните напитки причиняват лъжливо усещане за повишена трудоспособност, но всъщност те причиняват хиперактивност и по-бързо изтощаване на организма.

Сред момичетата съществува и опасна мода – отслабване с енергийни напитки. Те притъпяват усещането за глад, което се дължи на повишения адреналин. Предвид огромните количества захар, съдържаща се в тези напитки обаче, ефектът може да е обратен и килограмите вместо надолу, да тръгнат нагоре.

Случва се децата да използват енергийни напитки вместо вода. Това би могло да бъде пагубно за бъбреците. Кофеинът действа обезводняващо и засилва жаждата.

Експертите съветват замяната на енергийната напитка с чиста вода. Като алтернатива може да се избере натуралния шоколад, чиито ползи са много по-големи от вредите.

Проф.Стефка Петроваексперт по хранене и диететика:Енергийните напитки не са познати сред младите хора като опасни напитки. Много малка част от тях знаят, че злоупотребата с тези напитки може да доведе до сериозни здравни проблеми.“

У нас няма закон, който да забранява продажбата на енергийни напитки на деца, като изключим това в районите на училищата. Според експерти, младите хора не осъзнават вредите от честата им консумация.

Енергийните напитки причиняват някои изключително сериозни странични ефекти. Сред тях са: превъзбуденост, треперене, стомашно разстройство, болки в гърдите, световъртеж, припадъци, безсъние и дори сърдечно-съдови атаки. Само защото са достъпни и изглеждат безобидни, не означава, че енергийните напитки не могат да нанесат сериозни здравословни вреди.

Няколко причини да не прибягвате до употреба на енергийни напитки:

1. Те могат да причинят повишено усещане за тревожност и стрес. За някои от тях в действителност е установено, че съдържат повече кофеин, отколкото всъщност е обозначено на етикетите им. Известно е, че в големи количества кофеинът предизвиква паника, хроничен стрес и ускорено сърцебиене .

2. Високо съдържание на захар. Освен, че ни снабдяват с „изкуствена“ енергия, тези напитки обикновено съдържат и завидни количества захар. За някои например е доказано, че съдържат 15 чаени лъжички захар. Като оставим катастрофално голямата доставка на захар за организма, тя може да ни остави дехидратирани, да потисне функциите на имунната система, да повиши възпалителните процеси, да доведе до поява на кариеси и до наддаване на телесното тегло.

3. Промени в настроението. Ако редовно консумирате енергийни напитки, ще ви се наложи сериозно да преосмислите избора си. Изследванията са показали, че при тези, които често пият кофеинови стимуланти, се наблюдават занижени нива на серотонин. Именно този специфичен невротрансмитер е известен още като хормонът на щастието. Изчерпването на този хормон се свързва с наличието на лошо настроение, тревожност и депресия.

4. Натоварване на органите. Друг риск от консумирането на енергийни напитки е, че те могат сериозно да натоварят органите. Сърцето, черният дроб, мозъкът, храносмилателният тракт и бъбреците при консумация на енергийни напитки работят така, сякаш човек пътува в самолет или се бие, като в крайна сметка се дехидратира и изтощава до краен предел. Енергийните напитки форсират човешките органи да реагират така, сякаш са в ситуация на опасност, затова можете да си представите колко вредни всъщност са те.

5. Безсъние. Въпреки че вероятно ви допада внезапния прилив на енергия и жизненост, когато изпиете енергийна напитка в опит да се справите с изморителните следобедни часове, това няма да ви се струва чак толкова добра идея, когато се ориентирате към лягане вечер. Този вид напитки могат да причинят загуба на дълбокия и спокоен сън, което в крайна сметка ще ви накара отново да посегнете към тях на следващия ден. Излезте решително от този омагьосан кръг и си набавете енергия по едни по-естествени и безопасни начини – с тренировка, пиене на много вода и консумиране на здравословна храна.

6. Изкуствени подсладители. За производството на диетичните и нискокалоричните енергийни напитки често се използват изкуствени подсладители, какъвто например е аспартамът. В отговор на все по-нарастващия проблем със затлъстяването редица компании започнаха производство на различни версии на своите напитки без съдържание на захар през последните години. Консумирането на напитките с обозначение за липса на захар ни коства само 20 калории, но лошата новина е, че аспартамът, използван за подслаждането на този вид напитки, може да бъде дори по-вреден за нас, отколкото самата захар.

Изкуствени аромати и оцветители. Повечето енергийни напитки на пазара не съдържат никакъв реален плодов сок, така че те се нуждаят от изкуствени оцветители и ароматизатори, за да изглеждат по-привлекателно и да ви изкушат да ги опитате. Ще бъдете ужасени, когато разберете, че различните вкусове на някои енергийни напитки са пълни с токсични химически оцветители. Производителите използват няколко различни бои за храни, като една от най-често прилаганите е Red 30, а нерядко тя се съдържа дори в продукти, които не са червени на цвят. Тя се свързва с реакции, вариращи от мигрена и главоболие до изблици на раздразнение, замаяност, агресивно поведение, хиперактивност, неконтролируеми писъци и плач, нервност, ритане, неспособност у децата да стоят спокойно и да се концентрират.

7. Умора, свързана с надбъбречните жлези. Някои хора се чувстват уморени след прием на кофеин. Това е симптом на т.нар. „надбъбречна умора“, когато системата на адреналина в тялото се пренатовари от перманентния висок прием на кофеин. Верният отговор на този проблем е не да се увеличи кофеинът, а да се редуцира неговото количество, да се проведе детоксикация, и така надбъбречните жлези да се върнат към нормалния си ритъм. Помнете, че е трудно да се избере една безопасна доза, тъй като тя варира при различните хора и въз основа на индивидуалната поносимост.

8. Витамини от група В. Този витамин е една от съставките, налична в почти всяка енергийна напитка. Със сигурност е от полза да се приема препоръчителната дневна доза, но повече от 34 мг B3 (или ниацин) може да предизвика зачервяване на кожата. Консумирането на повече от 100 мг или повече В 2 може да доведе до чернодробна токсичност. Повече от 99 мг от витамин B6 може да предизвика сетивни нервни проблеми, като усещане за парене и кожни лезии.

9. Алергични реакции. Най-често срещаната съставка на енергийните напитки – кофеинът, може да доведе до редица алергични реакции като обрив, сърбеж, подуване на езика, устата, лицето или устните, затруднено дишане, стягане в гърдите, повръщане.