20 ОКТОМВРИ 2019 г. СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА „Това е остеопорозата: За да я спрем, трябва да я познаваме!

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

Рискови фактори за поява на заболяването са:

 • ранна менопауза – преди 45 г.;
 • напреднала възраст – над 65г.;
 • недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д;
 • продължително обездвижване;
 • прекомерна консумация на кафе – повече от 3 – 4 кафета дневно;
 • тютюнопушене и системна алкохолна консумация;
 • недостатъчен прием на белтъчини;
 • наличие на определени заболявания – ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма:

 • Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен! Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите;
  • Повишената двигателната си активност – ходене, бягане, аеробика, танци и др. физически упражнения водят до заздравяване на костите Ви;
  • Необходимо е да се прекарва всеки ден поне 30 минути на слънце, тъй като слънчевите лъчи достигайки до кожата, подпомагат производството на витамин Д в организма;
  • Да се избягва прекомерната консумация на кафе, алкохол и цигари.

Информационното събитие „Това е остеопорозата: За да я спрем, трябва да я познаваме!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни. Ако искаме да изненадаме остеопорозата, трябва да водим здравословен начин на живот, да провеждаме редовни медицински прегледи и навреме да разпознаваме тихия крадец на костна плътност – остеопорозата!

Листовки