16 октомври – Световен ден на прехраната

На 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО – Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. 

Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество.

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека – както физическо, така и психическо. Тя има задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести, а е и фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:

– разнообразие при избора на хранителни продукти;

– по-чест прием на по-малки количества храна;

– консумация на достатъчно белтъчини;

– ограничаване на мазнини и пържени храни;

– ограничаване на захарта и захарните изделия;

– ограничаване на солта;

– ежедневна консумация на сурови  зеленчуци и плодове, както и на пълнозърнести продукти;

– ограничаване употребата на алкохол;

– правилно храносмилане;

– физическа активност.