10 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 oктомври    1992 година. Доброто психично здравe е състояние на благополучие, при което хората притежават умения да се справят с ежедневните стресови фактори. Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите. 

       Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист – психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството

         Профилактиката е от особено значение, тъй като всички ние сме подложени на ежедневен стрес.

 Забелязали ли сте как повечето хора приемат физическата болест за нещо нормално, а психическата за нещо срамно и обидно. Когато човек страда с тялото си – той сякаш няма вина за това, но ако страда емоционално – едва ли не просто трябва да престане. Ако страдаш физически близките ти те обгрижват с внимание, подкрепа, разбиране, но ако страдаш психически – по-често ти казват да се стегнеш, да спреш да си въобразяваш и да престанеш. Така подтискаме все повече емоциите си и блокираме всичко, което може да ни компрометира във сферата психично здраве. Болестността у нас от чести психични разстройства е доста висока – между10 и 30 на сто от общата популация. Средният статистически риск за всеки живеещ в България да се разболее от някакво често психично разстройство е 19,5 на сто, сочи още изследването, проведено от колектив от експерти на НЦОЗА.
         Психичните разстройства възникват в различни моменти от живота на човека,като някои от тях изчезват с времето завинаги, а други продължават цял живот или се повтарят. Тревожните разстройства са най-голямата група сред честите психични разстройства у нас – 11,4 на сто, като групата на хората между 50 и 64 години е най-засегната от този вид заболявания. На второ място по честота е групата на психични разстройства в настроението – 6,2 на сто. На трето място е групата на психичните разстройства, вследствие употребата на вещества и субстанции (почти винаги в тази група присъства употребата на алкохол) – 3,3 на сто.

Данни на националната статистика потвърждават, че 1,1 на сто от пълнолетните българи или над 70 хиляди души редовно вземат медикаменти срещу депресия. Според авторите на изследването търсенето на помощ от хора страдащи от психични разстройства у нас, е рядко и най-често неуспешно. Тези факти се обясняват с липсата на подход за успешно насочване на болните за лечение, както и липсата на специализирани програми от грижи, които да отговарят на потребностите за лечение на тези пациенти.

Психичното здраве дава възможност за:

  • нормално развитие и изява на човешките потенциали;
  • самостоятелен, смислен и удовлетворяващ живот;
  • изграждане на хармонични човешки отношения: със собствените си потребности, чувства и желания 

При по-продължително преживяване на душевен дискомфорт трябва да се потърси помощ от специалист (психолог, психиатър, психотерапевт), който може да ви помогне
да:

  • се справите с тъжните / тревожните мисли, с чувството за безнадеждност и ниска
    самооценка;
  • противостоите на трудностите;
  • решите своите проблеми;
  • понесете загубите, които ви поднася съдбата.

Ползвана литература

http://www.bgmental

Психолозите понякога използват метафората на къщата, за да погледнат по-дълбоко в състоянието на психиката ни. Разгледайте внимателно картинката отдолу и си изберете стаята, която най-много ви допада.

Забавен тест с къща. Избери си стая!

Стая 1: Избрал си покрива, където има и място за забавление. Това показва, че си човек, който обича да гледа отвисоко. Преценяваш хората обективно, сякаш виждаш нещата по-добре от останалите. Саксията с това голямо цвете показва, че обичаш екзотиката. Басейнът показва, че обичаш забавленията повече от кариерата. Детските плувни играчки са свидетелство, че си готов да станеш родител, а ако вече си такъв – децата ти са в сигурни, любящи ръце. Рядко се спираш на едно място, но може би е време да го направиш (включително да създадеш дом, ако още не си го направил). Обичаш да пътуваш. На колкото по-далечни места, толкова по-добре.

Стая 2: Първият акцент в твоята стая е часовникът, което показва, че си точен и на теб може да се разчита. Обичаш да разсъждаваш върху нещата от живота, но понякога го правиш повече от необходимото. Трудно се решаваш на кардинални действия. В момента имаш нужда от спокойствие. Картината на стената показва, че често се вглеждаш в миналото и дори се упрекваш за някои постъпки. Уважаваш роднините си. Празното креватче показва, че ти липсва любов или не получаваш толкова, колкото ти е достатъчно. Склонен си към депресивни състояния. Плаши те самотата.

Стая 3: Избрал си банята. Имаш нужда от освежаване. Трябва да се освободиш от някои мисли, които те карат да се страхуваш за бъдещето си. Малко несигурен си в момента, но си готов на промени. Обичаш да се грижиш за себе си, държиш да изглеждаш добре. Опитваш се да избягаш от многото хора и да останеш насаме със себе си. Обичаш силно и искрено, без да очакваш някаква изгода. Знаеш, че именно в това е смисълът на любовта и избягваш краткотрайните връзки. Интересното обаче е, че имаш вид на човек, който лесно се впуска в авантюри. Противоречива личност си.

Стая 4: Избрал си уютна спалня. Ти си стабилен в този етап от живота си. Намерил си любовта, а ако случайно не си – тя чука на вратата ти. Обичаш да се грижиш за някого. Държиш на морала и ценностите. Искрен човек си, добър приятел. Достатъчно мъдър си, за да откриваш лъжата и бързо отминаваш неискрените хора. Може би ти липсва малко увереност да направиш нещата, които винаги си искал. Не си склонен към авантюри.

Стая 5: Най-голямата стая с най-много предмети в нея. Този избор показва, че си широко скроен човек. Винаги търсиш максимума, а ако не го получаваш – си тръгваш. Креслото показва, че на този етап от живота си се чувстваш удобно и няма да променяш нищо. На масата има пепелник с цигара, а това означава, че имаш един проблем за решаване. Снимките са символ на обкръжението ти – държиш на приятелите. Саксията показва грижовност – обичаш да получаваш такава. Само твоят прозорец има пердета, а това е признак, че си с богата душевност.

Стая 6: Ти си избра кухнята. Това показва първо загриженост за близките хора, а след това и че ти самият имаш апетит към живота. Сега си в етап на промени – нещо се готви в твоята фурна. Какво ще е то, зависи изцяло от теб. Поеми нещата в свои ръце. Има един проблем, който да се разреши, а ти очакваш това да стори някой друг. Внимание, само да не повториш старите си грешки, които не си направил твърде отдавна! В любовта си прекалено доверчив, въпреки че вече са те разочаровали.

Стая 7: Избутал си лошите мисли в килера и сега очакваш да ти се случат онези хубави неща, за които мечтаеш. Имаш обаче да изкачваш стълба. В кариерата ще имаш успех. Подредените рафтове показват, че подреждаш и степенуваш приоритети в живота си. Пералнята показва, че съвсем скоро си имал объркване какво действие да предприемеш. Спокойно, вече си измил едно „петно“ и сега си уверен. Суетен си; държиш на хигиената и във взаимоотношенията.